Krajský súd bude rozhodovať o odvolaní sa Mikuláša Č. voči rozsudku

08.08.2010 Prešov

Prešov 8. augusta (TASR) – Na Krajskom súde v Prešove sa v pondelok (9. 8. ) začína odvolacie konanie v trestnej veci Mikuláša Č. , ktorý bol obžalovaný z účasti na šiestich vraždách a prípravy usmrtenia podnikateľa ...
Okresný súd (OS) v Prešove 10. novembra minulého roka uznal Mikuláša Č. za vinného zo spáchania týchto skutkov a odsúdil ho na súhrnný doživotný trest odňatia slobody, ktorý si má odpykať v 3. nápravnovýchovnej skupine. Proti verdiktu sa obžalovaný odvolal. Ako informoval TASR hovorca prešovských súdov Michal Drimák, predseda senátu určil verejné zasadnutie na 9. – 12. augusta.
Údajný najobávanejší muž slovenského podsvetia Mikuláš Č. je obžalovaný z vrážd Jozefa Filipa, Jozefa Štefana, Pavla Lenharta, Milana Siposa, Emila Potáscha a Gustáva Slivenského. Vraždu Karcela si mal údajne objednať z väzenia prostredníctvom svojho exšvagra Jozefa M. a advokáta Daniela M. V súvislosti s týmto trestným činom OS vymeral Jozefovi M. 12-ročný trest odňatia slobody, voči ktorému sa obžalovaný odvolal.
Mikuláš Č. v priebehu pojednávania niekoľkokrát namietal zákonnosť procesu a odvolával sa na zásadu špeciality, ktorá vraj nebola v jeho prípade dodržaná. Rovnako spochybňoval vierohodnosť výpovedí viacerých korunných svedkov obžaloby, ktorí s ním boli v minulosti v úzkom kontakte. Tí sa, podľa neho, snažili svojimi výpoveďami získať výhody, aby nemuseli čeliť obvineniam z inej trestnej činnosti.
Obžalovaný od začiatku procesu popieral svoju účasť na vraždách a odmietal vypovedať. Neskôr sa priznal len k spoluúčasti na vražde Jozefa Filipa. Tento čin v záverečnej reči oľutoval a zároveň uviedol, že sa hanbí za svoju kriminálnu minulosť.
V čase konania spomínaného procesu bolo voči obžalovanému vznesené aj ďalšie obvinenie, ktoré súvisí s vraždou majiteľa baru v Telgárte. O tejto trestnej veci však pojednáva iný senát prešovského okresného súdu.
Proces s Mikulášom Č. a spol. sa začal v novembri 2008 a v jeho priebehu pred súdom vypovedalo takmer 70 svedkov a znalcov. Súdny spis v tejto trestnej veci má údajne okolo 13.000 strán.
 

Vyberte región